Tonni er en ekte håndballnomade

Tonni 15. september 2018_4

Les hva Vestby Avis skrev om vår klubbcoach 15. september.

Tekst og foto: Petter Andresen.

Tonni 15.sept2018_1

På trening med klubbens J12-lag. Foto: Petter Andresen, Vestby Avis

På midten av 80-tallet møttes to unge karer på en folkehøyskole i Århus. To danske «drenge» som var lidenskapelig interessert i håndball. Lite visste de da om at de senere kom til å bli svært betydningsfulle for både Son HKs eksistens og ikke minst deres sportslige fremgang.

Den ene av de to var selvfølgelig Erling Thorsen. Alle som har fulgt med på håndballen i distriktet de siste to årtiene kjenner til Erling og hvilken enorme betydning han har hatt for håndballen i Son. Den andre er en nå 52 år gammel kar fra Thisted på Jylland, som kom til Son en januardag i 2011 for å besøke sin gamle studiekamerat og hans familie. Nå syv år senere er han en av de avgjørende faktorene for klubbens suksess på håndballbanen.

Allsidig bakgrunn

Sportsportrettet denne gangen omhandler Son HKs klubb coach, Tonni Stentoft Kjær. En danske med stor reisetrang og eventyrlyst, samt en genuin interesse for håndball. Stentoft Kjær har en lang karriere som både spiller, dommer og håndballtrener. Før håndballen ble levebrød var han matematikk og idrettslærer på ungdomsskolenivå i Danmark. Etter 11 som lærer takket han av og startet en håndballreise som skulle ta ham til både Færøyene, Thailand, Kenya og ikke minst Son.

«Once in a lifetime»

Tonni har i mesteparten av sitt liv vært «besatt» på å oppleve mest mulig av verden. Tre ganger har han lagt ut på reiser som har tatt han rundt om i stort sett hele verden. Jobben som håndballtrener har også ført han til mange spennende steder, både håndballfaglig og kulturelt. Det var under hans andre opphold som trener på Færøyene at drømmetilbudet kom.

Jeg hadde vel ikke vært på Færøyene i mer enn noen uker da en tidligere kollega som da trente damelandslaget til Thailand ringte meg for å høre om jeg kunne steppe inn. Han fikk ikke permisjon fra sin lærerjobb i Danmark og derfor trengte han en erstatter. Jeg var ikke akkurat vond å be, smiler Stentoft Kjær.

I løpet av perioden som landslagstrener i Thailand fikk han med seg både Asian Games i Kina og de asiatiske leker i Kasakhstan. To flotte opplevelser, men på hver sin måte, forteller han.

Mesterskapet i Kina var og er fortsatt det største jeg har vært med på som trener. Snakk om opplevelse både kulturelt og sportslig. Der var ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det var stålkontroll på alt fra vi kom og til vi reiste igjen. Turen til Kasakhstan var også minneverdig, men på en annen måte. Jeg husker godt vi kom dit i desember uten å ha med et snev av vinterklær. Ikke akkurat optimalt, men det ordnet seg. Var jo også litt spesielt å spille kamp kl. 17.00 på julaften. Det var en ny opplevelse, forteller han.

Reisefeber

I januar 2011 var turen kommet for å besøke sin gamle studiekamerat, Erling Thorsen og hans familie. To måneder senere startet han opp som heltidsansatt i Son HK. Det skulle imidlertid ikke gå mer enn to sesonger før reisekløen meldte seg på nytt. Opplevelsen i Thailand satt fortsatt sterkt i og han reiste derfor tilbake. Noen landslagsjobb ble det ikke, men han fikk et midlertidig engasjement som trener for et skolelag i tillegg til at han var aktiv som håndballdommer. Tonni innså raskt at dette eventyret ble kortvarig og tok derfor kontakt med Son HK for å sjekke ut om den var noen mulighet for å vende tilbake. Det var det heldigvis. Fra sesongstart i 2014 var dansken tilbake på jobb i Son, men da sommerferien sto for døren ristet det i reisefoten på nytt. Denne gangen gikk turen til et annet kontinent.

Sesongen her hjemme var jo over og noe skulle jo jeg også finne på i sommerferien. Da det kom en mail fra Kenya med spørsmål om jeg kunne hjelpe de med forberedelsene til afrikamesterskapet for U18 og U20, så var det jo bare å pakke kofferten, ler dansken.

Tonni 15. sept 2018_2
Aurora og Sara på klubbens J18-lag har hatt mange oppturer med Tonni som trener. Foto: Petter Andresen, Vestby Avis.

Noe for seg selv

De siste fem håndballsesongene har Stentoft Kjær tilbragt i Son HK og han stortrives. Det tror vi også at både små og store i Son HK gjør ved å ha Tonni tett på i håndballsammenheng. Han virker rolig og avbalansert når man møter på han utenom trening og kamp, men så snart det blåses i fløyta, ja da skjer det noe. Da kommer hans engasjement til syne og det er ikke småtteri. Når man i tillegg tar med at all konversasjon skjer på dansk, ja da kan det tidvis bli et lite fyrverkeri. Det kan 17 år gamle, Aurora Rømming si en del om. Hun har hatt Tonni som trener i alle de årene han har vært i klubben.

Du kan trygt si at Tonni ikke er som alle andre. Med en gang han går inn i hallen, så er han skrudd på. Han er intens, men samtidig svært kunnskapsrik og ikke minst snill. Uten Tonnis innsats hadde vi ikke vært der vi er i dag sportslig, forteller en av krumtappene på klubbens gode jenter 18-lag.

Alt til sin tid

Ingenting varer evig. Ei heller Stentoft Kjærs engasjement i Son HK. Han har fortsatt noen drømmer som ikke er realisert. Den ene er nok å besøke Antarktika. Det er det eneste kontinentet han foreløpig ikke har vært innom. Det andre er å få oppleve Asian Games som trener på ny. Her har tankene allerede begynt å snurre.

Tonni 15. sept 2018_3
Tonni Stentoft Kjær har vært mye på farten. Uansett hvor han har vært har han vært nøye på å dokumentere opplevelsene. Foto: Petter Andresen, Vestby Avis.

Hjelp oss å dele dette innlegget